10 Οκτωβρίου 2015

Αντιρατσιστική πέντε χρόνια μετά...


Ως Αντιρατσιστική Ομάδα Φοιτητών/-τριών Ρεθύμνου στηρίζουμε το κείμενο που γράφτηκε από τα πρώην μέλη της ομάδας με αφορμή το ψευδές σχόλιο ενός παλιού μέλους του Συντονιστικού του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ (2010), το οποίο σας παραθέτουμε αυτούσιο παρακάτω:
«Πριν 6 χρόνια στο Ρέθυμνο υπήρχαν 4 αντιρατσιστικές κινήσεις ,κάθε οργάνωση και την δική της χωρίς καμιά ιδιαίτερη δράση. Η τότε Νεολαία Συνασπισμού πήγε στα μαζέματα όλων και καλέσαμε σε κοινό συντονιστικό που δεν ήθελε κανείς για την δημιουργία αντιρατσιστικού φεστιβάλ στην πόλη. Το ανοίξαμε σε όσους ενδιαφέρονταν,πετύχαμε όσο και αν καλούσε η κάθε ομάδα να μην γίνει συντονιστικό και να προσχωρήσουμε όλοι στην ομάδα τους.
Πετύχαμε μια πραγματικά ενωτική κίνηση με πολλά αποτελέσματα ,νταβάδες της Αριστεράς όπως και τότε έτσι και σήμερα δεν σας χαρίζουμε τίποτα.»

Ένα τέτοιο σχόλιο υπονοεί πως η πρωτοβουλία για την επαναδιοργάνωση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ πάρθηκε από τα τότε μέλη της Νεολαίας Συριζα. Το αναληθές αυτό σχόλιο αποτελεί μέρος μιας γενικότερης στάσης της Νεολαίας Συριζα η οποία προσπαθεί να δώσει άλλοθι στις ρατσιστικές πολιτικές του κόμματος. Στους εννιά μήνες διακυβέρνησης ο Συριζα παρά τις προεκλογικές του δηλώσεις για μεταρρυθμίσεις στο μεταναστευτικό συνεχίζει τις ρατσιστικές πολιτικές και πρακτικές προηγούμενων κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα εξακολουθούν να υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης, συντηρούνται οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια Ευρώπη φρούριο, χρηματοδοτώντας εταιρίες όπως η Frontex, την ώρα που χιλιάδες ανθρώπινες ζωές "δολοφονούνται" στο βωμό της διαφύλαξης των συνόρων. Επιπλέον υπογράφοντας το 3ο μνημόνιο εφάρμοσαν αντιλαϊκά μέτρα που πλήττουν την εργατική τάξη στην οποία ανήκει μεγάλο μέρος των μεταναστών.
Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό πως ένα τέτοιο σχόλιο αποσκοπεί στην ανάδειξη ενός αντιρατσιστικού προσώπου του Συριζα το οποίο είναι ανύπαρκτο. Ως Αντιρατσιστική Ομάδα θεωρούμε πως δεν υπάρχει λόγος κάποιος να καπηλεύεται τέτοιες συλλογικές διαδικασίες με σκοπό την ανάδειξη του χώρου στον οποίο ανήκει.Όποιος λοιπόν δε μπορεί να το αντιληφθεί δεν χωράει σε τέτοιου είδους δράσεις.
                                              Αντιρατσιστική Ομάδα Φοιτητών/-τριών Ρεθύμνου 2015                                                           

Δράσεις/Εκδηλώσεις Στεκιού Πολιτιστικών Ομάδων