14 Σεπτεμβρίου 2015

Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες-Συλλογή Τροφίμων και Ειδών Πρώτης Ανάγκης!


"...Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να ανταποκριθούν στην πρωτοβουλία μας και να συνεισφέρουν όσο μπορούν από το υστέρημα τους, προσφέροντας προϊόντα από την παρακάτω λίστα στα σημεία που υποδεικνύονται.''

Σημεία και ώρες συγκέντρωσης προϊόντων:

Στέκι Καθηγητών (Ηλιακάκη 16, Δυτική πλευρά του κήπου)
Τρίτη 15 και 22/09, 20:00-22:00    

κατARTι (Κονδυλάκη 10)
Δευτέρα 21/09 και Τετάρτη 23/09, 11:00-13:00

Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων (Νικηφόρου Φωκά 82, Μακρύ Στενό)
Πέμπτη 17/09, 10:00-14:00 και 18:00-20:00

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ  (Αγίας Βαρβάρας 26)
Καθημερινά έως Παρασκευή 25/09, 08:30-14:30


(Κάλεσμα από την πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, για συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.)







ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΡΕΘΥΜΝΟ 15/9/15

   Το τελευταίο χρονικό διάστημα, είμαστε μάρτυρες ενός τεράστιου ανθρώπινου κύματος, που συνεχώς καταφτάνει από χώρες της Ανατολής. Αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν τις συνέπειες ενός πολέμου που μετράει χιλιάδες νεκρούς, καταστροφές και βίαιες διώξεις. Ενός πολέμου που δημιουργείται για άλλη μια φορά από την εγκληματική ιμπεριαλιστική πολιτική της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, η οποία στο βωμό οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων δολοφονεί συνειδητά, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Στην προσπάθειά τους να σωθούν, αναγκάζονται να καταφύγουν ως πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες. Πρόσφυγες τονίζουμε ότι είναι εκείνοι, οι οποίοι χωρίς άλλη επιλογή, εγκαταλείπουν τον τόπο τους, εξαιτίας πολιτικών/θρησκευτικών πεποιθήσεων ή κήρυξης πολέμου, όπως στην περίπτωση της Συρίας. Είναι κατοχυρωμένο δικαίωμά τους η παροχή ασύλου και η προστασία τους, βάσει διεθνών συνθηκών και εθνικών νομοθεσιών.
   Παρ’όλα αυτά, βλέπουμε ότι τίποτα από αυτά δεν εφαρμόζεται στην πράξη.  Η Ε.Ε. καταπατώντας για ακόμη μία φορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και δείχνοντας το πραγματικό αυταρχικό της πρόσωπο, κλείνει τα σύνορα, αποποιείται των ευθυνών της και παρουσιάζει τους πρόσφυγες ως απειλή. Οι υπέρογκες χρηματοδοτήσεις για τηνFRONTEX, καθώς και οι συνθήκες του Δουβλίνου, εκτός του ότι δυσκολεύουν τη μετακίνηση των προσφύγων, δημιουργούν έναν ακόμη πιο ασφυκτικό κλοιό, εγκλωβίζοντάς τους σε ένα καθεστώς απειλής και αβεβαιότητας.Τεράστια ευθύνη για την εφαρμογή αυτής της απαράδεκτης πολιτικής έχουν τόσο οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, όσο και η τελευταία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίες απλώς εφαρμόζουν άκριτα τις ρατσιστικές πολιτικές της Ε.Ε.
   Πέρα από αυτές τις πρακτικές, οι πρόσφυγες περνώντας από τη χώρα μας, με στόχο να καταφύγουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, συναντούν επιπλέον εμπόδια. Τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. για ακόμη μία φορά παραπληροφορούν, τρομοκρατούν, παρουσιάζοντάς τους ως απειλή και προωθούν ρατσιστικές και ισλαμοφοβικές αντιλήψεις. Επίσης, επιβεβαιώνεται ξανά, ο ρόλος της αστυνομίας, στέλνοντας διμοιρίες ΜΑΤ, που χτυπούν πρόσφυγες αλλά και αλληλέγγυους που έχουν σπεύσει να βοηθήσουν! Παράλληλα, βρίσκουν πάτημα, διάφορες εθνικιστικές-φασιστικές ομάδες να εξαπολύουν ρατσιστικές επιθέσεις και να προωθούν τον κοινωνικό «κανιβαλισμό». Εκτός αυτών, απαράδεκτη είναι και η στάση των ντόπιων επιχειρηματιών, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους.
   Ενάντια σε αυτή την κατάσταση, είμαστε αλληλέγγυοι με αυτούς τους ανθρώπους, αντιλαμβανόμενοι ότι η πραγματική απειλή δεν είναι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες ή οποιοδήποτε άτομο πλήττεται, αλλά τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που γεννά το υπάρχον σύστημα. Σε αντίθεση με τη φιλανθρωπία, η οποία διατηρεί την (υπ)άρχουσα τάξη και εφησυχάζει συνειδήσεις, στεκόμαστε έμπρακτα μαζί με τους πρόσφυγες και θεωρούμε ότι η μόνη λύση είναι η ρήξη με τον καπιταλισμό που δημιουργεί φτώχεια, εκμετάλλευση,πολέμους και κοινωνικές ανισότητες.


''Για'σένα που νομίζεις..
ότι η δική σου σειρά δε θα φτάσει ποτέ..
Ότι η ζωή σου δεν επηρεάζεται από εκείνη του διπλανού σου..''

(Κείμενο της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες- από φοιτητές/τριες Ρεθύμνου  http://prosfugesreth.blogspot.gr/)  

Δράσεις/Εκδηλώσεις Στεκιού Πολιτιστικών Ομάδων