22 Απριλίου 2013

Συνεχίζεται η έκθεση "Α Balkan Tale": πρόγραμμα δεύτερης εβδομάδας

Για δεύτερη και τελευταία εβδομάδα συνεχίζεται η έκθεση φωτογραφίας "Α Βalkan Tale", αποκαλύπτοντας το κοινό αισθητικό τοπίο των Βαλκανίων και την ξεχασμένη ιστορία συμβίωσης διαφορετικών θρησκειών και εθνοτήτων πριν το ξέσπασμα των Βαλκανικών Πολέμων. Τα σχόλια των επισκεπτών καθώς και των σχολείων που έχουν επισκεφτεί την έκθεση ήταν ιδιαίτερα θερμά.

Η έκθεση συνεχίζει να λειτουργεί καθημερινά (και Κυριακή, τελευταία μέρα) 10:00-14:00 και 18:00-22:00.

Λόγω της θερμής επίσης υποδοχής που έτυχε το ντοκιμαντέρ "Τα Ξεχασμένα Βαλκάνια" σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Αποστολίδη, οι "Δρόμοι της Ανατολής" αποφάσισαν να υπάρχουν καθημερινές προβολές του ντοκιμαντέρ στις 20:30 στο χώρο της έκθεσης. Το ντοκιμαντέρ διαρκεί μόλις 27 λεπτά, και μέσα από τις πρώτες κινηματογραφικές λήψεις και φωτογραφίες των Βαλκανίων, καθώς και αφηγήσεις των ιστορικών που έχουν συνεργαστεί για την έκθεση, αποκαλύπτει ένα παρελθόν που σκόπιμα έχουν αποσιωπήσει και διαστρεβλώσει οι εθνικισμοί της περιοχής. Την Κυριακή στις 20:00 το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί με αλβανικούς υπότιτλους. Τις προβολές θα ακολουθεί παρουσίαση των ρεθυμνιώτικων μνημείων της οθωμανικής περιόδου σε σύνδεση με την έκθεση.

Την Πέμπτη 25 Απριλίου στις 20:00 στο χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία και ξενάγηση για την "Κοινή κληρονομιά των Βαλκανίων" από τον επίκουρο καθηγητή Οθωμανικής Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συνοπτικά:

  • Λειτουργία έκθεσης καθημερινά (και Κυριακή) 10:00-14:00 και 18:00-22:00.
  • Προβολή ντοκιμαντέρ "Ξεχασμένα Βαλκάνια" Δευτέρα-Σάββατο στις 20:30 (την Κυριακή η προβολή θα γίνει στις 20:00 με αλβανικούς υπότιτλους). Τις προβολές θα ακολουθεί παρουσίαση των ρεθυμνιώτικων μνημείων της οθωμανικής περιόδου σε σύνδεση με την έκθεση.
  • Πέμπτη 25/4 στις 20:00 ομιλία και ξενάγηση στην "Κοινή κληρονομιά των Βαλκανίων" από τον επίκουρο καθηγητή οθωμανικής ιστορίας Ηλία Κολοβό.

Δράσεις/Εκδηλώσεις Στεκιού Πολιτιστικών Ομάδων