25 Ιουνίου 2012


Η Θεατρική ομάδα Τσιριτσάντσουλες σε συνεργασία με την Αντιρατσιστική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης παρουσιάζουν την Παρασκευή 29 Ιουνίου στον Δημοτικό Κήπο στις 21.30 :

Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΙΑΤΣΩΝ

Μια λαϊκή όπερα σε 3 πράξεις.




ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Μια ιστορία θα σας πω, που γράφτηκε με αίμα. Που μες του χρόνου την καρδιά, συνέβηκε στα ξένα…»

Το κείμενο, γραμμένο μεταξύ 1999 και 2002, μιλάει για τον έρωτα, τον πόλεμο, τη
φτώχεια και την επανάσταση. Θέματα διαχρονικά, αλλά σε κάθε περίπτωση δραματικά επανεπικαιροποιημένα από τις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα. Το έργο είναι γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο και δραματουργικά στέκεται στη γωνιά που το «κρητικό θέατρο», πιασμένο χέρι χέρι με τη «ζακυνθινή ομιλία», συναντάνε το «θέατρο του Μπρεχτ». Ονομάσαμε την παράσταση αυτή λαϊκή όπερα. Λαϊκή, γιατί απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και όχι σε κάποια φιλότεχνη ελίτ της. Όπερα, γιατί είναι γεμάτη μουσική.

«Η νύχτα των παλιάτσων» αποτελεί το κλείσιμο ενός κύκλου έρευνας, που αρχίσαμε με τις Τσιριτσάντσουλες το 1999, πάνω στη λαϊκή κωμωδία και το θέατρο δρόμου, όπως αυτά εξελίχθηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Η συναρπαστική αυτή διαδρομή ξεκίνησε από το αρχαίο σατυρικό δράμα, πέρασε στη ρωμαϊκή κωμωδία, τους μπουφόνους του μεσαίωνα, την κωμωδία της αναγέννησης, την κομέντια ντελ άρτε, για να φτάσει ως τον Καραγκιόζη, την επιθεώρηση, το καμπαρέ, τους κλόουν και τους καλλιτέχνες δρόμου του αιώνα μας. Είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με σημαντικούς δασκάλους όπως η Κίττυ Αρσένη, ο Miroslaw Kocur, ο Carlo Formigoni και ο Άθως Δανέλλης και να μελετήσουμε τις τεχνικές τους. Έτσι, επιστρατεύοντας την εμπειρία αυτών των 12 χρόνων, επιστρέφουμε με αυτό το σκληρό και γλυκόπικρο έργο, μιλώντας για μια κοινωνία που ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει, καθώς και για τη φύση του παλιάτσου, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε.
 

«Η νύχτα των παλιάτσων» είναι μια παραγωγή χωρίς χορηγούς και επιχορηγήσεις, που στηρίχτηκε εξ ολοκλήρου στην εργασία και το μόχθο των συντελεστών της.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Έφηβος είναι ένας νεαρός σκλάβος στα ορυχεία μιας μυθικής χώρας, της Πριβίας. Μια μέρα το σκάει από τη σκλαβιά και διασχίζοντας τη χώρα, φτάνει στο λιμάνι της πρωτεύουσας προκειμένου να μπαρκάρει με τους πειρατές για τα ξένα. Εκεί γνωρίζει τη Στέλλα, μια μικρή πόρνη, και την ερωτεύεται. Όμως λίγο πριν μπαρκάρουν οι δυο ερωτευμένοι γίνεται πόλεμος και ο Έφηβος συλλαμβάνεται και στέλνεται στο μέτωπο ενώ η Στέλλα καταλήγει σκλάβα του υπουργού Πολέμου. Όταν φτάνουν τα νέα ότι ο Έφηβος σκοτώθηκε στη μάχη, η Στέλλα χάνει τα λογικά της και τρελαίνεται. Στην πραγματικότητα όμως ο νέος γλιτώνει και πάει στη μυθική «Χώρα των Παλιάτσων», μαθαίνει την τέχνη τους, και επιστρέφει στην Πριβία μετά από δώδεκα χρόνια για να πάρει την εκδίκησή του.
η νύχτα των παλιάτσων 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Παίζουν: Μανώλης Καρυωτάκης, Στέφανος Φίλος, Ντίνα Καφτεράνη, Χρήστος Συρμακέζης, Ερμιόνη Δόβα, Ντίνα Μαυρίδου, Μαρίνος Μουζάκης

Κείμενο – σκηνοθεσία – μουσική: Μαρίνος Μουζάκης

Μάσκες: Διονύσης Ματαράγκας

Κοστούμια - σκηνικά αντικείμενα: Εύη Χατζησσάβα, Χριστίνα Χριστοδούλου, Ντίνα Μαυρίδου

Διδασκαλία πολυφωνικών τραγουδιών: Ειρήνη Τηνιακού

Το τσιφτετέλι και τις σούστες συνέθεσε ο Στέφανος Φίλος

Οργάνωση παραγωγής: Ηρώ Κατσιφλώρου, Νίκος Γιούσεφ

Βοηθός σκηνοθέτη: Ντίνα Μαυρίδου

Γραφιστική επιμέλεια - φωτογραφίες: Δημήτρης Μητσόπουλος

Παραγωγή: Τσιριτσάντσουλες 2011



ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ



Η εκδήλωση στο facebook
H ομάδα Τσιριτσάντσουλες







Δράσεις/Εκδηλώσεις Στεκιού Πολιτιστικών Ομάδων