17 Μαΐου 2010

ΥΒΟΝΝΗ Πριγκίπισσα της Βουργουνδίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγαπητές Κυρίες, αξιότιμοι Κύριοι, Η του Πανεπιστημίου της Κρήτης (Ρέθυμνον) Θεατρική Ομάδα "Σκηνή και Σαπούνι" μετά λαμπρότητος και κομψότητος σας προσκαλεί όπως ευαρεστηθείτε να λάβετε θέσιν εις την σεμνήν αλλά εξαίρετη εντούτοις θεατρική παράσταση (représentation théatrale): "Υβόννη Πριγκίπισσα της Βουργουνδίας", του Βίτολντ Γκομπρόβιτς (Yvonne, princesse de Bourgogne). Η διάρκεια των παραστάσεων καθορίστηκε να είναι πενθήμερη από τας 22 έως τας 26 του μηνός Μαϊου (22,23,24,25,26/5). Οι παραστάσεις θα ξεκινούν,ούτως ειπείν, κατά της ενάτης εσπερινής και μισής (21:30) και θα λάβουν χώρα στο "ντιστενγκέ" μεγάλο αμφιθέατρο (Δ3) της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου. Αδημονούμε να σας συναντήσουμε από κοντά... Η προαναφερθείσα Ομάς, "Σκηνή & Σαπούνι" Υ.Γ. 1. παρακαλείστε όπως φέρετε μαζί σας τους καλούς σας τρόπους και το γνωστό σας "τακτ"...καθότι αυτά και μόνο αποτελούν το αντίτιμο για να παρακολουθήσετε το έργο (τουτέστιν, η είσοδος είναι ελεύθερη). 2. θα υπάρξουν λεωφορεία δια την κατάβασιν σας εις την πόλη του Ρεθύμνου.

Σ’ έναν κόσμο που τον διέπουν το τακτ και τα λεπτότατα κελεύσματα του σαβουάρ βιβρ, εμφανίζεται αναπάντεχα η Υβόννη: ένα πρόσωπο «φτιαγμένο για να χαλάει παντού την ισορροπία». Ο πρίγκιψ Φίλιππος αποφασίζει να τη μνηστευθεί, διότι αισθάνεται ότι θίγεται η αξιοπρέπειά του από την απαίσια όψη της κοπέλας. Η παρουσία της προκαλεί επικίνδυνους συνειρμούς καθώς, θα ‘λεγε κανείς, πως σε εκείνη βλέπει ο καθένας να καθρεφτίζονται τόσο οι δικές του ανεπάρκειες, όσο και των άλλων. Εξωφρενικές υποψίες έρχονται στην επιφάνεια, ενώ η βλακεία και ο παραλογισμός κερδίζουν έδαφος μέρα με τη μέρα…

«Ούτε πόλεμος, ούτε χολέρα, ούτε κατακλυσμός δεν μπορεί να συγκριθεί με μία ανεπαίσθητη κρυφή ραγισματιά, μ’ ένα μικρό, κρυφό κουσούρι.»

Ο Βιτόλντ Γκομπρόβιτς, γιος Πολωνών ευγενών, γεννήθηκε το 1904 στο Μαλοσύτσε. Το 1915 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Βαρσοβία, όπου ο Γκομπρόβιτς φοίτησε στο γυμνάσιο και μετά στη Νομική Σχολή. Το 1926, πηγαίνει στη Γαλλία για μεταπτυχιακές σπουδές, ωστόσο ανακαλύπτει ότι τον ενδιαφέρουν ελάχιστα. Έτσι μένει ένα χρόνο στο Παρίσι και έξι μήνες στα Πυρηναία. Επιστρέφοντας στη Βαρσοβία το 1927, εργάζεται μέχρι το 1934 ως γραμματέας στο Πρωτοδικείο και το Εφετείο της πόλης, ενώ παράλληλα επιχειρεί τα πρώτα του λογοτεχνικά βήματα. Εκδίδει τα πρώτα του διηγήματα με τον τίτλο "Μνήμες από την εποχή της ανωριμότητας" (1933) και το θεατρικό έργο "Υβόννη, πριγκίπισσα της Βουργουνδίας" (1935). Συνεργάζεται ως κριτικός σε διάφορες εφημερίδες της Βαρσοβίας και το 1937 δημοσιεύει το μυθιστόρημα "Φερντυντούρκε" (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ερατώ), που τον φέρνει στην πρώτη γραμμή της νέας πολωνικής λογοτεχνίας. Η έκρηξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το καλοκαίρι του 1939 -εποχή που δημοσιεύεται στον πολωνικό τύπο το μυθιστόρημά του "Οι μαγεμένοι"- βρίσκει τον Γκομπρόβιτς να ταξιδεύει για το Μπουένος Άιρες, απ' όπου δεν θα επιστρέψει. Θα μείνει εκεί είκοσι τέσσερα χρόνια και θα δημιουργήσει το σύνολο σχεδόν του έργου του, το οποίο από το 1950 εκδίδεται στα πολωνικά, πρώτα στο Παρίσι και μετά στην Πολωνία: "Υπερ-Ατλαντικός και Γάμος" (1950), "Ημερολόγιο" (1957-1966), "Η πορνογραφία" (1960), "Κόσμος" (1965), "Οπερέτα" (1966). Το 1963 επιστρέφει στην Ευρώπη. Εγκαθίσταται οριστικά στη Βανς, στη Νότια Γαλλία, όπου και πεθαίνει το 1969. Το 1967 του απονέμεται το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας "Φορμεντόρ".

Δράσεις/Εκδηλώσεις Στεκιού Πολιτιστικών Ομάδων